dinsdag 20 juli 2010

Borstvoeding blijkt nog steeds schokkend te zijn

Op een vrije dag als vandaag zie ik op mijn twitteraccount een reactie van een tweet-kennis staan op een opmerking van een jonge vrouw over borstvoeding. Die jonge vrouw maakte zich nogal druk dat ze in een kleding winkel een moeder al lopend borstvoeding zag geven, ze vond dat namelijk behoorlijk asociaal.

Mijn aandacht werd getrokken en ik kon het niet nalaten om ook te reageren om te zeggen dat er tegenwoordig op MTV of op het strand meer borst te zien is dan als een vrouw borstvoeding geeft. En algauw kwam ik een een vrij heftige discussie terecht. De jonge vrouw vond blote borsten op het strand gewoon, en een blote borst in een winkel niet. Daarbij mocht zij in de winkel ook geen ijsjes eten (Ow misschien was ze gewoon jaloers?)

Op een één of andere manier voelde de jonge vrouw zich toch behoorlijk bedreigd door mij en een paar andere moeders die op haar tweet (berichtje) reageerde want algauw volgde er wat heftigere berichten op haar twitter, algauw werden we een geitenwollensokkenkliek genoemd en kreeg ze medelijden met onze man(nen) en schenen we postnatale depressies te hebben en al heel lang geen seks.

Pfoe een best heftige aanval terwijl wij niet eens zo heftig reageerde, is zij dan echt zo wereldvreemd of is borstvoeding dan zo slecht ingeburgerd in Nederland? Moeten wij dan als vrouw echt in een hoekje gaan zitten voeden met liefst nog een dekentje eroverheen (dat is wel heel zielig bij deze tempraturen)

De jonge dame in kwestie is een aantal jaartjes ouder dan mij, maar geestelijk nog erg onvolwassen... ze houdt zich liever bezig met haar kleding, uiterlijk e.d. en is nog lang niet toe aan het opvoeden van kinderen, vrij apart haar beroep op haar profiel te zien heeft ze een voorbeeldfunctie in deze maatschappij... Een beetje medelijden heb ik wel, want als ze zich er nu al zo druk om maakt, hoe gaat dat dan als ze over een paar jaar wel een kindje heeft?

En trouwens, Vincent is erg blij dat ik borstvoeding geef, aangezien er zoveel gezondheidsvoordelen aanzitten voor moeder en kind en het gewoon zo makkelijk is. Ook als je kind 1,5 jaar is. Je kan bvb tijdens het winkelen zomaar even je kind voeden, ik zou er niet voor keizen om dit lopend midden in de winkel te doen, en even een rustig plekje opzoeken. Maar alles is beter dan een krijsend kindje dat dorst/honger heeft toch?

En als het er werkelijk zo slecht in Nederland voor staat met de acceptatie van borstvoeding, dan moeten we allemaal maar laten zien dat het echt niet raar is en lekker op het terras/strand, in de stad, bus e.d. gaan zitten voeden.

52 opmerkingen:

 1. Nederland staat mijns inziens ook een beetje te ver van de natuur af tegenwoordig. Als mijn meisje honger heeft, dan krijgt ze toch echt borstvoeding, al zou ik er zelf wel voor kiezen dat een beetje op een rustig plekje te doen. Maar dit is meer voor mezelf en voor m'n dochtertje om de rust te bewaren. Ik heb me er nog nooit druk over gemaakt dat vrouwen in het openbaar hun kind te eten geven!!! Wel over het feit dat sommige mensen het schijnbaar niet aankunnen dat andere vrouwen hun kindje borstvoeding willen geven, terwijl dit compleet natuurlijk is!
  Naar mijn idee word hier in veel andere landen toch veel beter mee omgegaan, iets waar wij als land een voorbeeld aan mogen nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi geschreven en zo waar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een stukje naar m'n hart! Las het via bv.com. Ik voed ook altijd en (bijna) overal, wel op een rustig plekje. En ik zie werkelijk nooit andere moeders buitenshuis voeden. (wel flesjes trouwens...) Als we het nu met zijn allen eens vaker zouden doen zou het misschien normaler zijn. Ik weet dat er vele moeders zijn die het niet durven. Ik vond het eerst ook best spannend, maar inmiddels heb ik ook zo iets van 'als mijn kind dorst heeft krijgt het drinken en ga ik niet met een krijsend kind door de winkels lopen!'

  BeantwoordenVerwijderen
 4. -slik- Ik had die voedende moeder kunnen zijn hoor. Ik laat mijn dochter drinken als ze dorst heeft en als ik dan toevallig loop of in een winkel ben dan laat ik haar dan dus ook gewoon drinken. Lekker vanuit de Marsupi (soort Mei Tai).
  Ik draai mij wel zoveel als kan uit het zicht enz en hou mijn hand er een beetje voor en blijf ook niet onnodig in een winkel hangen en zeker niet voor iemands neus staan. Maar als iemand echt gaat kijken dan kan zeker worden gezien dat mijn dochtertje bij mij drinkt.
  Ik vind het erg moeilijk te begrijpen (en ook best pijnlijk) dat dit zo ontzettend schokkend kan zijn voor een ander.
  Hoewel ik mij het verhaal hierboven toch ook aantrek (stel dat anderen zich aan mij storen...pieker pieker) zal ik er wel mee doorgaan. Wanneer mijn dochter dorst/honger heeft krijgt zij melk. En zo hoort het ook.
  Nederland is het beeld van een kindje aan de borst totaal verloren in de laatste 50-60 jaar. Hoogste tijd dus om het weer in het nationale geheugen terug te brengen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja ik houd ook veel van kleding, uiterlijk, het uiterlijk van mijn kindje en voor mij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden met uiterlijk:
  Een gezond lichaam, een gezonde geest en een goede houding.... Tja volgens mij komen vele ook door bv geven.

  Ik denk vaak dat mensen die zo reageren vaak een beetje jaloers zijn, want wat maakt het in hun hoofd anders dat ze erop moeten reageren? Maar helemaal waarom voelen ze zich er anders door aangevallen?

  Kortom ik geef je groot gelijk en lekker laten dit soort opmerkingen. Ik blijf in ieder geval lekker door voeden :D

  ps leuk geschreven trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben heel erg voor borstvoeding, Sheila geeft Amy immers ook borstvoeding, maar erger me er ook behoorlijk aan als mensen niet het fatsoen kunnen opbrengen om hier een afgezonderde plek voor te zoeken. Voeden in een winkel is mijns inziens zeker aanstootgevend.

  Het gaat mij vooral om de manier waarop. Sommige moeders vinden het blijkbaar nodig dat iedereen weet dat ze gaan voeden en doen dit bijna demonstratief. Daar gaan bij mij de haren van overeind staan. Jij hebt het recht niet om mij of nederland te willen opvoeden! Waarom zou iedereen volgens jouw principes moeten leven ?

  Als je weet dat mensen zich er aan kunnen ergeren, zoek dit dan niet op maar zoek een rustige plek om te voeden waar niemand hier aanstoot aan kan nemen. Sheila voedt bijvoorbeeld weleens bij de MacDonalds of het Hema restaurant, maar wij zoeken dan een plaatsje in een (rustige) hoek en ze doet het dan ook nog eens zo dat eigenlijk niemand merkt dat ze voedt. Ikea heeft dit trouwens erg mooi voor elkaar, met een speciaal kamertje waar je kunt voeden en verschonen!! Dat mogen ze van mij wel vaker doen in winkelcentra !

  Tot slot vind ik de vergelijking met MTV volstrekt belachelijk. Ik vind inderdaad een voedende bloteborst(die niet aan mijn vrouw toebehoort) veel minder aantrekkelijk dan een mooie schaars geklede dame op MTV! En, belangrijk, een tv kan ik uitzetten!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Sjoerd: zou je hetzelfde reageren op een moeder die haar kind een flesje geeft? Zou je ook vinden dat zij zich af moet zonderen in een hoekje waar niemand het ziet, want stél dat ze erachter komen dat?

  Nee toch?

  Borastvoeding moet gestimuleerd worden. Borstvoeding moet gemotiveerd worden! Een recent onderzoek laat zien dat als alle moeders in Amerika hun kleintjes de eerste zes maanden exclusief borstvoeding geven, dat 9-- leven en 13 miljard dollar zou besparen qua ziektekosten. In Amerika alleen! Reden te meer om borstvoeding als de norm in ere te herstellen. En dat kan alleen als voedende moeders zich vrij voelen om te voeden! En ze niet weg te stoppen in het verdomhoekje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. in bovenstaand stukje moet staat 9--, dit moet zijn 900 levens en 13 miljard dollar per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als ik met mijn kindje op weg ben MOET ik wel lopend voeden, hij krijst alles bij elkaar als ik rustig ga zitten!Zo'n 2 a 3x per dag wil hij eten met bungelende beentjes en ik geef hem lekker zijn zin, bv geven is hoe dan ook heerlijk.
  Ik stoor me aan al die mensen doe vragen hoeveel flesjes hij krijgt en waarom ik niet bijvoed....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Sjoerd ........... je schrijft ik kan de tv uitzetten .........euhm JE KAN OOK NIET KIJKEN naar een voedende vrouw ! ;-)
  Ik voedde ook gewoon in de winkel hoor !

  leuk geschreven meis !!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. O, maar als het criteria moet zijn of @Sjoerd het een 'aantrekkelijk' aanblik vind of niet... dan ken ik er nog wel een paar.

  En sinds wanneer heeft borstvoeding geven ineens iets te maken met het opvoeden van je omgeving?
  Dat is hutseldefrutsel met woorden en interpretatie, het gaat over VOEDEN van een BABY.

  Mir

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hmmm, moeilijke discussie! Ik heb mijn dochter 15 maanden en nu mijn zoon inmiddels bijna 7 maanden (en nog steeds bezig) bv gegeven en ook heeeeeeeel vaak in het openbaar. Zojuist nog op het terras. Maar ook ik zoek een rustige plek op en keer mij wat af van de mensen. Niet altijd alleen voor hen, maar ook voor mij en mijn zoon. Ik snap @sjoerd wel en heb het zelf ook een beetje, al ben ik dus een groot voorstander van bv. Ik zal ook altijd pleiten vóór bv en alle zwangere vriendinnen krijgen zeker een heel college pro borstvoeding. Commentaar op mijn langvoeden weet ik prima te parreren met feiten en grappen, ik weet zeker dat bv het juiste is. Maarrrrrrrrrr... ik denk zeker dat je rekening kunt houden met anderen, zonder daar je bv de pineut van te laten worden. Een voorbeeld- ik weet dat mijn schoonvader zich heeeeeel ongemakkelijk zou voeden als ik mijn borst in zijn bijzijn zou ontbloten. Dus doe ik dat niet- ik ga even ergens anders zitten of zeg hem dat ik ga voeden en hij maakt zelf een ommetje. En nee, met een flesje zou ik dat natuurlijk niet doen! Maar je laat toch een stukje van je lichaam zien dat niet alleen als melkproductie van je kind functioneert. Hoe je het ook went of keert, er zit een sexueel aspect aan blote borsten dat aan een plastic flesje simpelweg niet zit. Voor mij getuigt het dus van respect hier rekening mee te houden. Maar dit hoeft dus absoluut niet ten koste van je kind te gaan! En je kunt heel goed bv promoten zonder dit aan iedereen te laten zien- mijn schoonvader is zo trots als een pauw dat ik zo lang voed, al is hij 70 en hebben zijn kinderen altijd de fles gehad. Hij weet, dankzij mij ook precies wat de voordelen van bv zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Sascha, prima stuk!

  Anoniem en Sjoerd, aan een voedende borst is niks seksueels. Het is gewoon eten (en drinken, en troost, en antistoffen, en liefde, en...). Borsten zijn dan ook niet in de eerste plaats bedoeld om de andere sekse op te winden (volgens mij worden andere mannetjesdieren ook echt niet opgewonden van de 'borsten' van de vrouwelijke dieren van hun soort), maar om de kinderen te voeden. En laat nou het handige van deze voedselbron zijn dat mama ze altijd bij zich heeft, en dus haar kind geen honger hoeft te laten lijden!
  Bovendien: als je eens goed naar een voedende moeder+kind kijkt, zal je waarschijnlijk opvallen dat er ook nog eens nauwelijks borst te zien is. De tepel (het gedeelte van de borst wat als het meest aanstootgevend wordt beschouwd) zit al in de mond van het kind, dus is sowieso niet zichbaar. En de rest , daar zit een kinderhoofdje en/of kleding voor. Mocht je dan nog vinden dat je teveel borst ziet, dan is er nog een heel handige oplossing: de andere kant op kijken.
  Het leven kan soms zo makkelijk zijn (zeker als je borstvoeding geeft)...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een goede blog, Sascha! Met veel plezier gelezen. Maar de reacties van Anoniem en Sjoerd snap ik niet...

  Dus als iets aanstootgevend KAN zijn voor een ander, moet je het maar laten? Dan moet ik de buurman maar vragen om niet meer in zijn "enge" fietsbroek te lopen; mag mijn 75 jaar oude buurvrouw niet meer in haar badpak zonnen, omdat ze veel teveel rimpels heeft van jarenlang overmatig zonnen; zal ik zelf mijn tattoos altijd moeten verbergen; kan geen moslima in Nederland meer met een hoofddoek lopen; moeten alle punkers/ skaters/ gabbers/ rappers voortaan binnen blijven;
  omdat
  "iemand" "eventueel" "aanstoot" aan hen "zou kunnen nemen"?!?! Saaie boel wordt het dan op straat =D.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Goed geschreven!

  Ik voed mijn zoontje ook overal, ik zou niet door de winkel gaan lopen maar even ergens rustig gaan zitten maarja dat is ieders eigen keus. Nederland moet nog zoveel leren over moeder natuur!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Sjoerd, ik geloof dat je me wel langer kent dan vandaag en dat je wel weet dat ik niet overal open en bloot zit te voeden. Maar ik vind dat je in NL wel die vrijheid moet hebben, ieder op zijn manier waarop jij het prettig vind.

  En mijn grote ergenis vooral is als je infomeert naar iemand standpunt er later achter je rug om voor geitenwollensokkenfiguur wordt uitgemaakt die seks tekort komt. Dat zegt meer over diegene dan over mij.

  En mijn doel is niet NL opvoeden (weet niet hoe je daarbij komt?) maar wel om borstvoeding bespreekbaar te houden.

  Trouwens onze maatschappij heeft een sexueel aspect aan de borsten gegeven, in eerste instantie zijn ze gewoon bedoeld om voeding te geven. Want zijn borsten dan opeens "vies" als er een kind uit drinkt?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hey Sas,

  Nou dat maak ik op uit het volgende citaat:

  "En als het er werkelijk zo slecht in Nederland voor staat met de acceptatie van borstvoeding, dan moeten we allemaal maar laten zien dat het echt niet raar is en lekker op het terras/strand, in de stad, bus e.d. gaan zitten voeden."

  Dat is volgens mij gewoon provoceren.
  Verder kan het me geen moer schelen welke functie de borst in de maatschappij heeft. Ik vind het gewoon een fatsoensding.

  Een flesje geven in de winkel vind ik geen goed idee, net als een ijsje eten e.d. trouwens.

  Zoals eerder gezegd ben ik 100% pro borstvoeding, maar tegen onnodig provoceren. Als mensen het niet prettig vinden dat je in het openbaar voedt, waarom dan toch doen ?

  Jammer dat een hoop mensen hierboven zichzelf meteen zo laten kennen en vergeten goed te lezen wat er staat ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Haha, tuurlijk zijn ze niet vies, ik ben iedere dag trots op mijn borsten dat ze onze premature dochter door een heel moeilijk eerste jaar gesleept hebben en mij geholpen hebben ook na een half jaar nog een band op te bouwen met ons prachtige meissie. En mijn schoonvader is het daar helemaal mee eens! Natuurlijk is het onze maatschappij die er een seksuele betekenis aan gegeven heeft! Maar die betekenis is er voor veel mensen wel, daar kun je niets aan doen. En begrijp me niet verkeerd- ook ik voed, zoals geschreven, overal, maar liefst niet open en blood, liever wat meer discreet. En ja, ik verwacht ook van mijn schoonvader het respect voor mij heeft dat hij niet in een vies strak fietsbroekje bij mij op visite komt!
  Een bevalling is ook heel natuurlijk, maar wil ik ook liever voor mij en mijn partner houden. Als je zoogdieren in het wild benadert, zul je ook zien dat ze hun drinkende kind van de buitenwereld af proberen te schermen. Ieder zijn ding, ik denk dat het heel grappig is hoe fel er meteen gereageerd wordt en dan ben ik nog wel lid van die zogenaamde bv maffia met geitenwollensokken!!!
  oh, nog 1 ding, met mijn onrustige mannetje die de wereld op het moment veel interessanter vindt dan mijn borsten (heel vaak loslaten, in allerlei rare houdingen zitten/liggen om wat te zien) en mijn cup h is het heel lastig om niet wat meer borst te laten zien! En als ik ergens op een rustig plekje zit kan me dat helemaal niets schelen want dan kan iedereen inderdaad de andere kant op kijken. Maar als ik midden op een heel druk terras zit waar mensen er eigenlijk niet omheen kunnen, voelt dat toch een beetje rot. Sorry meiden, maar ik denk dat ook ik recht op mijn gevoel heb ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @Sjoerd: Ik denk dat op strand/in de bus/in de stad voeden niet provocerende oproep hoeft te zijn... het is maar net hoe je ermee omgaat. Net wij jij verteld dat jullie een rustig plekje zoeken, een ander legt er een handdoek overheen, als er geen borst zichtbaar is... Met mijn oproep bedoel ik meer dat we ons er niet voor hoeven schamen, toen Tygo jonger was deed ik dat niet toen ik voedde. Nu ben ik een langvoedster en wordt het steeds moeilijk om ergens hem rustig te laten drinken. Puur omdat andere mensen altijd hun oordeel klaar hebben liggen. Ik wil me niet "verplicht" hoeven te verstoppen, net zo goed als jij je niet "verplicht" wil voelen ernaar te kijken.

  @Anoniem: zoals ik uitleg wil ik niemand verplichten om openbaar te voeden, maar wel om je niet voor borstvoeding te schamen waar dan ook. Als de grootouders van mijn man er zijn ga ik ook niet zitten voeden, puur omdat ik weet dat zij zich er ongemakkelijk er bij voelen. Ze weten wel dat ik nog voedt, omdat ik me er niet voor schaam. Als jij je niet prettig voelt om openbaar te voeden moet je het niet doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat ik het gekke vind aan borstvoeding geven is dat het voor mij, nu ik het doe, zo normaal vind. Voordat ik aan kinderen begon voelde ik me toch wel ongemakkelijk in het bijzijn van iemand die BV gaf.
  Tijdens de zwangerschap stond het ook gek genoeg weer ver van me af en kreeg ik er iets ongemakkelijks bij. Inmiddels voed ik weer en is het voor mij weer volkomen normaal. Ik probeer er wel rekening mee te houden dat het voor anderen genant kan zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Toch denk ik ook echt dat het te maken heeft met dat in Nederland het "beeld" van een kind aan de borst niet meer zo gewoon is omdat de flesvoeding vanaf de jaren '60 / '70 de norm is geworden en er in navolging daarvan vervolgens ook een heel scala aan voedingsproducten voor baby's en kinderen is ontwikkeld. Moedermelk (en daardoor dus eigenlijk ook de borstvoeding) is letterlijk aangevochten door Unilever en met succes, want de fles is een enorm succes geworden.
  De tijd is sindsdien echter natuurlijk verder gegaan en de sameleving "vooruit"; mensen zijn vrijer geworden, zich vrijer gaan kleden en gedragen etc etc alleen in die ontwikkeling is de borstvoeding in het openbaar dus niet meegegaan. Dat was vrijwel uit beeld verdwenen. Maar gelukkig komt het nu toch wat meer terug en dus ook het beeld van voedende moeders.En dDat je niet recht in iemands gezicht de hele handel uit je bh gooit, vind ik ook wel logisch natuurlijk. Maar het per ongeluk zien van een stukje borst of tepel (vaak van zeer korte duur, want ik ken eigenlijk geen moeder die zich niet meteen weer netjes "aankleedt") zou in deze tijd toch niet zo'n heisa moeten geven.
  Voor mij is dat in ieder geval echt voldoende.
  Voeden (op verzoek) is namelijk gewoon niet altijd te plannen en een discreet hoekje is ook niet altijd voor handen. Als je kind bijvoorbeeld honger/dorst krijgt onderweg bijvoorbeeld in een drukke trein, dan weet ik zeker dat de meeste (en ik hoop iedereen) in de wagon (of op straat of desnoods dus die winkel) de voorkeur geeft aan een reis met een voedende moeder die wellicht enkele seconden wat meer borst in beeld brengt dan een reis met een huilend of ongelukkig kind.
  We weten in dit geval ook niet hoe openbaar deze mevrouw door de winkel is gestapt met haar kind. Wellicht was ze gewoon opweg naar het "discrete hoekje" en passeerde ze de dame in kwestie die daar direct aanstoot aan nam...
  Kortom (wel een erg lang verhaal, sorry), een beetje een minder strenge houding tav voedende moeders mag vind ik echt wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Beste allemaal,

  Als ik dit zo lees wordt ik een beetje bang om naar Nederland te komen. Wij wonen in Nieuw Zeeland.
  Ik voed nu al 16 maanden met plezier overal in de trein, in een cafe, bij een meeting (wel even toestemming gevraagd) en vaak ergens waar het mogelijk is.
  Nog nooit vervelende reactie gehad ook niet van het personeel zelf. Veel alleen positief van DOORGAAAN!
  En als ik zeg dat men in Nederland niet zo positief is dan kijken ze me ongelooflijk aan. Hoe kan zo'n vooruitstrevend land waar men 'naakt' in de sauna gaan, 'naakt' op het strand ligt geen borstvoeding geven?!?

  Tja als ik zo kijk is het wel raar.
  En hier waar men toch redelijk preuts is kan het allemaal. Ik hoef niet te promoten ik ga ook niet pontificaal borstvoeding geven in het midden van iedereen. En als er iemand bij is die ik niet goed ken dan vraag ik het altijd even.

  We blijven gewoon doorgaan in ieder geval tot oktober want dan komen we naar Nederland. Zo gemakkelijk als je in het vliegtuig bent geen gedoe met flesjes e.d.
  Hij heeft zijn comfort altijd bij zich.

  Nou dames die nog borstvoeding geven GEWOON DOORGAAN zolang je het zelf wil laat het je niet voorschrijven door anderen jij weet het beste.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. imf, het valt heus wel mee! nogmaals, voor de 3e keer haha, ik voed ook echt wel overal en op verzoek, het is een kwestie van hoe je het aanpakt! ik heb nog nooit, echt nog helemaal NOOIT ook maar een negatieve reactie gehad. ook niet toen ik mijn dochter van 15 maanden nog voedde. sterker nog, met 13 maanden wilde ik zelf stoppen omdat ik toen 3 maanden zwanger was en het niet zo lekker liep. maar mijn dochtertje werd ziek en in het ziekenhuis hebben ze me echt zo'n beetje gesmeekt het nog wat langer vol te houden. ik heb alleen maar steun ervaren. maar ja, zoals in mijn 2 nogal lange stukken, ik houd wel rekening met anderen, erg hè....

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ook ik (als man) deel niet de mening / gedachte van Sjoerd. Mijn gedachte bij een voedende vrouw (en haar eventueel wat zichtbare borst) is nooit negatief. Naar mijn mening kan het voeden van een kind aan de borst (kleiner of groter) niet onfatsoenlijk zijn. Het hoort bij het leven en het is een prachtig mechanisme wat mijns inzien niet altijd in een verstopt hoekje moet.
  Een vrouw moet voeden waar zij en haar kind zich goed bij voelen, dus als dat soms onderweg of in een winkel is, is dat prima.
  Ik vind het ook jammer dat borstvoeden in het openbaar wordt gekoppel aan het eventueel seksuele aspect. De borst heeft inderdaad meerdere "functies" maar dat gaat toch zeker gepaard met sfeer aankleding etc etc. In combinatie met een zogend kind is het gewoon een prachtige voedingsbron.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Interessante discussie! Ook erg actueel in Belgie momenteel. Afgelopen week is er een incident geweest in een ziekenhuis te Aalst. Een vrouw die met gescheurde ligamenten via de spoed binnengebracht werd. Ze moest wachten op de radiologie, en ondertussen kreeg haar baby van 3mnd oud honger. Blijkbaar stond er in het ziekenhuisreglement dat borstvoeding niet openbaar mocht gegegeven worden... Een verpleger heeft zich er erg tegen verzet, waarna ook een arts. Het werd als obsceen omschreven!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uiteindelijk werd zelfs de politie erbij gehaald. Ik viel haast van mijn stoel toen ik het verhaal las in mijn ochtendkrant. Momenteel voed ik alweer 4mnd en mijn oudste zoontje heeft ook 14mnd mogen drinken bij mama. Ik heb echt al overal waar nodig, op de meest uiteenlopende (openbare) plaatsen gevoed, en (gelukkig!)nog nooit een reactie op gekregen. Soms zie ik wel mensen ineenkrimpen, maar dan draai ik me wat meer weg. Zowiezo probeer ik discreet te zijn, ook voor de rust van mijn kindje aan de borst.
  Maar zoals iemand eerder zei, bv is maar alledaags als je er alle dagen mee geconfronteerd wordt, dus voor de mama is het natuurlijk heel gewoon! Houd gewoon een beetje rekening met anderen, en dan stellen er zich vast geen problemen...

  groeten, Sara

  BeantwoordenVerwijderen
 26. "Opvoeden" is een groot woord, maar ik vind het gek als we tegenwoordig het normaal vinden dat een baby de fles krijgt en dat bv als abnormaal of aanstootgevend gezien wordt. Wat is nu normaal voor een zoogdier? Je kindje aan je eigen borst, en niet aan de fles gevuld met poedermelk afkomstig van een ander zoogdier. Dit beeld is bepaald door cultuur, reclame en misleiding. Het is daarom denk ik, weldegelijk tijd voor een stukje theorie en praktijkles:) Met het eerste bedoel ik, goede info bij cb, kraam, vk en elke arts die je maar tegenkomt en heel belangrijk de media. En met het laatste bedoel ik dat als we meer voedende moeders zijn, het "normaler" wordt, als je er niet mee geconfronteerd wordt, blijft het "ver van je bed" en vreemd.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Tja, er is toch een gezegde: 'onbekend maakt onbemind'.

  Ik geef bv aan mijn zoontje van 10 maanden (ook overal onlangs nog in Macdonalds, hahaha). Maar gisteren had ik mijn vriendin over de vloer (al een maand niet meer gezien ivm vakantie) en ze vroeg of hij 's-avonds een 'flesje'krijgt. Ik kan het haar niet kwalijk nemen en geef dan ook gewoon het antwoord, 'nee, hij krijgt bv'. Zij heeft buiten mijn zoontje verder alleen kinderen gezien die flesvoeding krijgen. Dus ik vind het niet meer dan normaal om bv te geven in het openbaar zodat mensen weer in de gaten krijgen dat dat de norm is en niet de fles. Om die reden ga ik ook altijd naar het bv-cafe in mijn buurt. Om mensen er aan te herinneren dat bv de norm is!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik vond het wel lastig de eerste paar keer dat ik met mijn zoontje ergens in het openbaar was en moest voeden. De shirtjes van de H&M zijn echter zo goed, dat ik op een gegeven moment in een restaurant aan het voeden was en een echtpaar mijn zoontje van dichtbij kwamen bewonderen. Ze hadden niet eens door dat hij aan het drinken was, ze dachten dat hij sliep! Ik voed mijn zoontje nu bijna overal en ik krijg nooit rare reacties. Soms kijken mensen een beetje vreemd of wat langer, maar dan kijk ik gewoon net zolang terug. Ik schaam mij er niet voor dat mijn zoontje de beste voeding krijgt die hij kan krijgen. Hij groeit enorm goed en ziet er het gezondst uit van alle baby's die ik ken.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Oh ja, wat ik nog wilde toevoegen (bij mij bericht van vandaag 23.10 uur), is dat ik heel regelmatig ontzettend blij ben dat ik bv geef ipv flesvoeding. Dat gedoe met die flesjes en opwarmen enzo lijkt mij vreselijk. Stel nou dat je ergens bent, het loopt uit en je hebt geen voeding voor je hongerige baby, wat doe je dan? Gelukkig is mijn voeding nooit op en altijd op temperatuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. @HuizeStoepkrijt Je zei dat je vind dat borstvoeding overal zou mogen.
  Nu is het in een samenleving zo dat we bepaalde plaatsen hebben om dingen te doen, en sommige functies mag je zelfs combineren.
  Zo kan je natuurlijk bijna alles wat je wilt thuis doen, eten, slapen, naar de toilet gaan e.d, allemaal natuurlijke dingen.

  Buiten je eigen huis kan je bijvoorbeeld eten in restaurants en in winkels koop je spullen.
  Een winkel is geen plek om lopend borstvoeding te geven, dit kan je bijvoorbeeld doen in een horecagelegenheid waar je rustig kan zitten en als je wil borstvoeden moet je er rekening mee houden dat je kind wil eten en je dus af en toe zorgt dat daar gelegenheid voor is, net als je voordat je een lange reis in een bus gaat maken even gaat plassen.

  Lopend je kind borstvoeding geven vind ik behoorlijk asociaal aangezien er ook in winkelstraten voldoende mogelijkheden zijn om ergens te gaan zitten waar borstvoeding geven meer gepast is.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. @Anoniem 3:04 (Het zou makkelijker zijn als je gewoon een naam zou typen om op terug te reageren)

  Een kind is geen hondje die je kan trainen, zeker niet als je borstvoeding op verzoek geeft (wat de meest gezonde manier is voor de kleine)

  Daarbij zijn wij niet bij de situatie geweest, misschien zat het kindje wel in een draagdoek o.i.d. en misschien was er iets voorgevallen...

  Ook ik vind dat je de kleine beter op een rustig moment kan voeden zodat je er tijd en aandacht voor hebt.

  En de vergelijking van borstvoeding van een klein kind dan vergelijken met honger van ons vind ik een beetje krom. Een baby plast en poept ook nog in ene luiers, simpel omdat ze dan nog niet anders kunnen, een baby slaapt ook in een draagdoek of kinderwagen... ook niet alleen maar thuis of wanneer het uitkomt...

  BeantwoordenVerwijderen
 32. En luiers zijn ook niet volgens de natuur! Kortom- je kunt niet voor een ander bepalen in hoeverre hij zich aan onze westerse maatschappij aanpast- een ander niet voor een bv moeder, maar een bv moeder ook niet voor iemand die zich wel stoort aan voedende moeders. Iedereen heeft zijn/haar eigen grenzen, een beetje respect en begrip voor elkaar (dat betekent dus 2 kanten op!!!!!!!!) zou volgens mij alle misverstanden een eind uit de wereld helpen!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. @Sjoerd:

  Het mooie is dat jij vindt dat mensen jou niet mogen opvoeden, maar vervolgens probeer je het zelf wel bij alle borstvoedende vrouwen die niet alleen maar thuis blijven, voor het geval hun kindje honger krijgt!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Mag allemaal waar zijn, maar mijn zoontje is nu 2 jaar en 4 maanden. Hij krijg nog regelmatig een slokje, maar alleen thuis hoor! Ik schaam me dood in publiek!
  Als ie moe is wil ie dan op schoot en begint wazig aan mijn t-shirt te plukken. Dan heb ik het niet meer! GA WEG!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. @ Anoniem 17.06: wat jammer dat je je schaamt... Vrees dat dat met name te maken heeft met hoe anderen tegen lang voeden aankijken, of ervaar jij dat anders? Het is toch prachtig dat jouw peutertje nog lekker bij mama drinkt?
  En het mooie van die leeftijd is weer dat je kunt uitleggen dat drinken nu niet goed uitkomt, maar dat hij straks thuis/in een restaurantje/in de auto/waar dan ook wel een slokje mag.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Als er een plek op ieder winkelcentrum zou zijn (en dan meteen in pretparken, dierentuinen etc. ook)om je baby te voeden hoeft zo'n moeder helemaal niet lopend de baby de borst te geven. In andere landen zijn zulke faciliteiten heel normaal. Je kan je baby toch niet laten huilen van de honger, dan word je ook weer boos aangekeken. Ik heb mijn kinderen overal gevoed en ze zijn heel gezond en hebben geen allergieen gekregen ook al heerst dat in onze familie ontzettend, Lang leve de borstvoeding en de moeders die de moed en volharding hebben het te geven. Pfff Nederland loopt echt achter!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Er is een plek in bijna elk winkelcentrum, zoals Sjoerd al zei, (in een hoekje) bij de HEMA of een andere horecagelegenheid.
  Voor een kind is het zelfs beter om rustig te zitten bij het voeden en je hebt meteen een smoes om lekker wat te eten of drinken.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. @bibi lees ajb het stukje van Sjoerd nog eens; zijn viendin voedt ook buiten de deur! Hij zou alleen graag zien dat alle vrouwen er zo discreet mee om zouden gaan als zijn eigen vriendin. Niets mis mee lijkt me...

  BeantwoordenVerwijderen
 39. En veel voedende vrouwen zelf?
  Als kraamverzorgende kom ik steeds meer vrouwen tegen die alleen in hun slaapkamer willen voeden. Die voeden in hun eigen huiskamer al niet vinden kunnen. En al zeker niet met bezoek erbij!
  Zelf voedde ik drie kinderen , alledrie minstens 9 mnd. Dochter tot een jaar.
  Overal gevoed. Een keer een opmerking op het terras van een speeltuin. Meestal ging ik met mijn rug naar de mensen toe zitten, weinig mensen die dan aanstoot nemen.
  Een keer me ook geergerd: een mevrouw die in een lunchroom zo bloot ging zitten voeden dat het gewoon uitdagen was.
  Verder vind ik dat vrouwen gewoon overal mogen voeden. Wat is natuurlijker?
  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen
 40. mooi stukje Sascha,
  Toen ik de foto's van je zag dacht hey, die ken ik! hihi

  Ik voed ook nog steeds mijn dochter. Wat een discussie om (in mijn ogen) niks. Heb niet alles gelezen, maar wat ik wil zeggen:
  Het woord mamma (latijns), betekent borst, tja wat valt er nog meer over te zeggen.... daarnaast is lichaamstaal in mijn ogen de oudste taal die er bestaat op de wereld en altijd zal blijven bestaan.

  groetjes Hanneke

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Tja, borsten hebben bij ons mensen nu eenmaal een dubbele functie: enerzijds seksueel, anderzijds praktisch. Voor mensen die weinig borst gevoede kinderen in hun omgeving tegenkomen, kennen vooral de seksuele functie en voelen zich opgelaten als zij met een (bijna) blote borst worden geconfronteerd. Ik begrijp dat wel, en dus ga ik meestal iets meer achteraf zitten met een doek er overheen. Dan kan ik nog wel alle gesprekken volgen en kunnen mensen ook even bij mij komen kijken. Voor nieuwsgierige mensen doe ik de doek natuurlijk even aan de kant!

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Ik heb de oudste 2 maanden BV gegeven en de jongste nu ook alweer 6 maanden.
  Een voorstander ben ik dus zeker wel, en vind ook dat het veel meer gemotiveerd moet worden.
  Maar moet dat door iemand anders naar je borsten te laten kijken waar een kind heftig aan loopt te lurken?
  Nee ik vind persoonlijk van niet. Jezelf verstoppen hoeft ook niet, het is iets normaals. Maar ik zorg altijd dat ik een hydrofiele doek onder mijn bh band vastmaakt en het zo luchtig voor mijn baby hangt.
  Mijn borsten blijven ondanks dat hij ook functioneel is, ook iets strikt persoonlijks. Wat alleen voor de kids en manlief getoond wordt.
  Ik kan ook best begrijpen dat mensen die nog geen kinderen hebben dat heel vies vinden om naar te kijken. Ik draai ook altijd weg met mijn hoofd.

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Ik heb ook borstvoeding gegeven, waarvan één keer in het openbaar. Ik vind dat je in een winkel niet kunt voeden, je bent er immers te gast bij de winkeleigenaar! Zelf heb ik ook een winkel en ik zou het bijzonder onprettig vinden als er een dame lopend tussen de schappen zou voeden. Daarentegen zou ze zich ALTIJD bij me mogen melden en rustig in de kantine of desgewenst afgesloten in mijn kantoor.

  Verder vind ik het iets moois & privé om je kindje te voeden. Iets wat aandacht en rust behoeft. Zo maar de hele dag voeden heb ik nog nooit hoeven doen. Netjes om de zoveel uur en niet hier & daar wat slokjes. Enfin, dat moet iedereen zelf weten. Begrijp wel dat een borstvoedende moeder haar borsten niet meer als echte borsten ziet. De rest van de wereld doet dat wel! Toen ik nog zelf borstvoeding gaf vond ik het allemaal heel logisch om te doen en te zien. Inmiddels voel ik mij toch weer een beetje ongemakkelijk als ik iemand zie voeden. Borsten zijn voor mij weer seksuele dingen aan 't lijf.

  Het vergelijken met de fles is onzin. Heel iets anders. Inderdaad, het is allebei broodnodig en gewoon eten. Maar het blijven borsten.

  Borstvoeden in het openbaar prima. Maar moet het dan persé op een podium of kan het gewoon zittend in een rustiger hoekje?

  BeantwoordenVerwijderen
 44. @lisa, helemaal gelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Hoi, ik ben Eva en ik voed nu al ruim twee en een half jaar. De oudste tot ze 2 jaar en een paar maanden was en de jongste is nu 14 maanden en drinkt nog altijd bij me. En ik heb het wel een beetje gehad nu haha, maar dat is een andere discussie :-)

  Ik ben een keer geweigerd met mijn dochter, die toen 4 maanden was. Ik had haar expres meegenomen die dag, omdat ik haar dan live on voeden (anders moest ik kolven en daar had ik geen zin in).

  Ik vroeg heel beleefd in het (vrij volle) restaurant van museum de Hermitage in Amsterdam om een plaatsje aan de zijkant, omdat ik mijn dochter wilde gaan voeden. Dat meisje van het restaurant is het aan haar manager gaan vragen en die stuurde mij vervolgens weg.... want het mocht niet.

  Ik zei nog dat er niets te zien is, en dat ik door deze discussie met hem meer in het zicht stond, dan wanneer ik zou voeden. En dat ik het eigenlijk meer uit beleefdheid had gevraagd. Maar meneer de manager was onverbiddelijk, het was immers een regel van het museum; net als dat er geen honden waren toegestaan in het restaurant, mocht er ook geen borstvoeding worden gegeven!

  Ik kon wel janken. Ik heb me in al die tijd dat ik borstvoeding geef nog nooit zo verdrietig en beledigd gevoeld. Om de lieve vrede te bewaren voor mijn moeder en zus (we waren een gezellig dagje weg), heb ik maar geen stennis geschopt. Maar dat had ik het liefst wel gedaan! Als ik alleen met mijn dochtertje was geweest, dan had ik midden in dat restaurant hardop gevraagd of iemand er bezwaar tegen zou hebben dat ik mijn baby even zou gaan voeden. Bij de 2 stellen tegen wie ik het wel heb gezegd, toen wij de wachtrij van het restaurant weer uitgingen, vielen de monden open van verbazing!

  Ik heb een klacht ingediend en als goedmakertje kreeg ik, de eerstvolgende keer dat ik daar zou zijn, gratis koffie en gebak. Maar dan moest ik wel zelf de entree van het museum betalen. Pff, wat denken ze wel niet. Dat ik daar nog een keer heen ga?!

  Gelukkig heb ik ook vele goede ervaringen, eigenlijk alleen maar. Van de HEMA en de IKEA, tot aan de voet van de Eiffeltoren aan toe; nog nooit heb ik één negatief woord gehoord.

  Voor een ieder hier: nog veel borstvoedingsplezier gewenst!

  Groetjes Eva

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Annemieke van W.3 augustus 2010 om 17:16

  Geweldig stukje!
  Ik ben in de 5 jaar die ik nu borstvoeding geef (4 jaar de middelste, nu ruim 2 jaar de jongste) één keer weggestuurd.
  Je raadt nooit waar.
  In de crèche! Even een klein slokje omdat mama over was gegaan van 2 naar 1x kolven op het werk (beetje spanning), en omdat hij dan niet krijsend in de auto mee naar huis hoefde.
  Of ik even in een apart kamertje wilde gaan zitten, want er waren mensen die er bezwaar tegen hadden, met name de vaders.
  Ik was perplex en vervolgens woedend.
  Ik stond op het punt om een klacht in te dienen tegen elke vader met rode sokken. Daar heb ik problemen mee..... (of een vader die z'n dochter verschoond bijvoorbeeld).
  Het is nu 1,5 jaar geleden, maar ik word weer woedend als ik dit typ.
  Wat dit punt betreft kunnen we veel leren van Noorwegen en Zweden. Overal voedende moeders en bij de hogere temperaturen écht geen dekentjes of bedekking hoor! Gewoon de borst te zien, maar geheel functioneel zonder te verstoppen. Ik vond het een verademing!

  Groejtes, Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Weet je wat ik gek vind? dat borstvoeding geven zo,n hot item is, hoewel ik wel vind dat je rekening kunt houden met anderen.
  Maar wel overal billboards met ontblote dames, met name die van sloggi en als klap op de vuurpijl de gaypride in amsterdam die ook nog eens gesubsidieerd wordt en waar het sterft van de ontblote mannen en vrouwen die ons hun seksuele voorkeur willen vertellen, dat vind ik pas achterlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Ik geef zelf nu net 2 maanden borstvoeding en probeer dit zo lang mogelijk vol te houden. Heb ook wel eens langs de snelweg zitten voeden en zie ik ook wel eens mensen kijken, maar kind moet toch eten en zit in mijn eigen auto dus als je het niet wil zien kijk je maar een andere kant op. Als ik met vrienden zit zeg ik altijd van te voren even ik ga voeden en kan je er mee doen wat je wilt of je blijft zitten of loopt even weg, maar meestal intresseerd het hen niet en blijven ze er gewoon bij zitten, ik krijg altijd te horen het is een voedende borst meer niet het kind schaamt zich er ook niet voor toch? Ik probeer wel op een terrasje of laatst op de boot naar Engeland een rustig plekje te zoeken en zag dan ook wel mensen kijken maar me man zei ook ze moeten proberen een opmerking erover te maken je kan moeilijk op de wc gaan zitten, zelf zou ik het niet in een winkel doen aangezien ik niet staand kan voeden.

  Groetjes Astrid

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Eigenlijk vind ik dat er geen duidelijke etiquette is van wat wel en niet kan. Dat is volgens mij de reden voor zoveel discussie. Als moeder wil je wel rekening houden met anderen, maar hoe doe je dat dan? En: anderen mogen ook rekening houden met borstgevende moeders. Er bestaan geen duidelijke normen voor wat wel en niet gepast is. De een vindt dit, de ander dat.

  Borstvoeding geven wordt heel erg gepromoot. Het merendeel is er voor. Ziekenhuis, kraamhulp, W.H.O. bevelen het allemaal aan. Wat er nog mist is een duidelijk voorbeeld/richtlijn om op een maatschappelijk geaccepteerde manier borstvoeding te kunnen geven.

  Tijd voor een discussie in bijv. het programma Rondom 10 ;-)


  Femke

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Couldnt agree more with that, very attractive article

  cialis online

  BeantwoordenVerwijderen